Skip to Main Content

Pieni opas kirjoittamiseen

Blogi

Humakin opiskelijoilla on mahdollisuus blogien kirjoittamiseen. Sovi blogin tekemisestä lehtorin kanssa, mikäli se liittyy johonkin opintojaksoon. Lehtori ohjeistaa sinut blogin teossa ja tarkistaa tekstin sisällön. Humakin opiskelijablogeja ovat mm.

Blogitekstin kirjoittamisessa on hyvä muistaa seuraavaa:

 1. Otsikoi hyvin
 2. Kirjoita ingressi, kuka olet, mitä opiskelet, miten blogi liittyy opintoihisi (esim. opintojakso)
 3. Käytä väliotsikoita
 4. Kirjoita lyhyitä lauseita ja selkeitä kokonaisuuksia, houkuttele tekstissäsi lukijaa jatkamaan lukemista, mitä tapahtuukaan seuraavaksi.
 5. Käytä lyhyitä yhden kahden virkkeen kappaleita
 6. Käytä kuvia (ks. ohje kuvien lisäämiseen alla)
 7. Muista laittaa alle itsesi tekijäksi
 8. Pituus noin 250 –300 sanaa on riittävä, pitkiä esim. 1000 sanaista tekstiä ei jakseta lukea verkossa, vaikka se olisi kuinka hyvin tehty. Tiivistä siis ja kerro olennainen, vaikka joutuisit luopumaan osasta tekstistäsi.

Kuvien lisääminen

 • Käsittele kuvat niin, että niiden leveys on maksimissaan noin 1000 pikseliä
 • Kuvan tulee olla mahdollisimman hyvälaatuinen (tarkkuus, valotus jne.).
 • Vaakasuorakuva toimii parhaiten
 • Opiskelijan silmin blogiin kuvia tarvitaan vähintään yksi, mutta kuviaolisi hyvä olla kaksi tai kolme, joista viestintä voi myös valita sopivat (aihe, tekstin määrään suhteutettuna). Kuvat lähetetään omana tiedostona, ei liitettynä tekstin sisään.
 • Jos tekstillä on uutisarvoa, blogiksi tarkoitettu teksti voidaan julkaista uutisena. Tällöin kuvia tarvitaan vähintään kaksi, toinen pysty-ja toinen vaakamuodossa.
 • Tallenna kuva koneellesi nimellä, joka kertoo sisällöstä esim: ”opintomatka saksa humak yhteisöpedagogi.jpg”
 • Voit tekstissä kertoa sulkeissa, mikäli haluat kuvan johonkin tiettyyn kohtaan tekstiä (kuva x tähän ja kuvateksti, kuvaajan nimi).
 • Kirjoita kuvaan kuvan latauksen yhteydessä kuvateksti, vaihtoehtoinen teksti (vaikka ”opintomatkalla Saksassa”) sekä kuvausteksti (kuvailuteksti, jossa kerrot kuvan sisällön luovasti siten, että sokeakin sen ymmärtää)
 • Kuvien käyttöön tulee olla lupa kuvatulta kohteelta ja kuvaajalta, kerro lähetysviestissä näiden asioiden olevan kunnossa.

Blogin lähettäminen

Lähetä teksti ja kuvat osoitteeseen viestinta@humak.fi. Viestintä tarkistaa ja tarvittaessa stilisoi tekstin ja julkaisee sen humak.fi -sivuilla sekä levittää sitä Humakin somekanavissa. Huom. Lähetä teksti Word-tiedostona, ei .pdf, eikä muussa lukitussa tekstimuodossa. Lisätietoja saat viestinnästä (viestinta@humak.fi).