Skip to Main Content

Pieni opas kirjoittamiseen

Tomaatteja, tomaatteja: Tomaattitekniikka

Tomaattitekniikka eli pomodoro-tekniikka on italialaisen Francesco Cirillon kehittämä ajanhallintamenetelmä. Siitä on tullut varsin suosittu työväline, sillä se sopii erinomaisesti työn rytmittämisen tueksi. Menetelmää voi käyttää mihin tahansa tekemiseen, johon haluaa keskittyä. Moni opiskelija käyttää tekniikkaa esimerkiksi lukemisen rytmittäjänä.

  1. Valitse tehtävä tai asia, jota haluat viedä eteenpäin. Tämä voi olla esimerkiksi esseen aiheen miettiminen, tekstin kirjoittaminen, tekstin lukeminen tai jokin isompi projekti.
  2. Säädä ajastimeen 25 minuuttia. Voit käyttää mitä tahansa ajastinta, vaikka kännykän kelloa. Voit avata koneellesi ajastimen (esimerkiksi tomato-timer) ja käynnistää ajastimen. Tomaattitekniikkaan on olemassa mobiilisovelluksia. Päätä, että teet nyt valitsemaasi tehtävää 25 minuuttia keskeytyksettä. Laita ajastin käyntiin. Pidä 25 minuutin aika, vaikka se tuntuisi liian lyhyeltä tai liian pitkältä.
  3. Työskentele valitsemasi tehtävän parissa 25 minuuttia. Jos huomaat ajatustesi lähtevän muuhun suuntaan tai aiot ryhtyä tekemään jotakin muuta, palauta itsesi tiukasti ja kempeästi takaisin tehtävääsi.
  4. Onnittele itseäsi 25 minuutin työskentelystä. Kun olet työskennellyt 25 minuuttia, onnittele itseäsi. Hienoa! Olet tehnyt nyt ensimmäisen tomaatin. Merkitse tomaatti muistiin. Tomaatin sijaan voit piirtää vaikka viivan tai rastin.
  5. Pidä viiden minuutin tauko. Ajasta itsellesi tauko. Nouse ylös, juo lasi vettä, kävele hetki tai tee jotakin, joka tuo selkeän tauon.
  6. Jatka työskentelyä. Jatka nyt työtäsi samalla tavalla eli ajasta taas 25 minuuttia. Sen jälkeen viiden minuutin tauko. Kun olet tehnyt neljä tomaattia (eli työskennellyt 4 * 25 minuuttia), pidä pidempi tauko. Hyvä pidemmän tauon pituus on noin 25 - 30 minuuttia. Tauon aikana annat aivoillesi aikaa levätä. Samalla ne jäsentävät tietoa, jota olet tuottanut. Pidemmän tauon jälkeen aloita uusi "tomaattisetti".