Skip to Main Content

Pieni opas kirjoittamiseen

Luovan kirjoittamisen harjoituksia

Luovaa kirjoittamista voi käyttää eri tavoin kirjoittamisen tukena. Ensinnäkin: mikä tahansa kirjoittaminen kehittää kirjoittamisen taitoa. Vaikka ammattikorkeakouluopinnoissa keskitytään etenkin akateemisten kirjoitustaitojen harjoittelemiseen, voi luovaa kirjoittamista hyödyntää sen rinnalla. Jos pidät kirjoittamisesta, pidä yllä kirjoitusharrastusta opintojen aikana.

Mitä useammin kirjoitat, sitä enemmän kirjoittaminen automatisoituu. Jos kirjoitat joka päivä esimerkiksi viidestä kymmeneen minuuttia, huomaat, miten kirjoittaminen alkaa tuntua luontevalta.

Tässä muutamia luovan kirjoittamisen harjoituksia, joita voit kokeilla. Vapaan kirjoittamisen harjoitus sekä kontrolloidun vapaan kirjoittamisen harjoitukset ovat Kimmo Svinhufvudin teoksesta Gradutakuu (2015).

Vapaan kirjoittamisen harjoitus

  1. Päätä aika, jonka tulet käyttämään kirjoittamiseen.
  2. Pidä käsi koko ajan liikeessä.
  3. Älä poista mitään kirjoittamaasi.
  4. Älä välitä oikeinkirjoituksesta tai välimerkeistä.
  5. Anna mennä.
  6. Älä ajattele tai ole looginen.
  7. Sukella syvään.

Kontrolloitu vapaa kirjoittaminen

Tämä harjoitus toimii hyvin ideointiharjoituksena, se automatisoi kirjoittamista ja vapauttaa odotuksista, joita kirjoittamiseen liittyy. Tekniikka on sama kuin vapaassa kirjoittamisessa, mutta tässä sinulla on aihe. Harjoitukset ovat kuitenkin erilaisia, koska kontrolloidussa vapaassa kirjoittamisessa työstä samalla aihettasi. Jos teet kontrolloitua kirjoittamista säännöllisesti, huomaat, miten se vaikuttaa kirjoittamiseesi. Harjoitus auttaa pääsemään tekstin tuottamiseen sen sijaan, että jää "jumiin" esimerkiksi sanavalintoihin tai oikeinkirjoitukseen. Ne ovat tärkeitä asioita tekstissä, mutta niihin voi keskittyä, kun olet saanut ensimmäisen version tekstistäsi valmiiksi.

  1. Päätä kirjoittamisen aihe.
  2. Päätä aika, jonka tulet käyttämään kirjoittamiseen.
  3. Pidä käsi koko ajan liikkeessä.
  4. Älä poista mitään kirjoittamaasi.
  5. Älä välitä oikeinkirjoituksesta tai välimerkeistä.
  6. Anna mennä.
  7. Älä ajattele tai ole looginen.
  8. Sukella syvään.
  9. Kun huomaat eksyväsi aiheesta, palaa siihen takaisin.

Muistan-tiedän-en tiedä

Julia Cameron on tunnettu yhdysvaltalainen kirjailija, runoilija, toimittaja ja kouluttaja. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joissa hän käsittelee luovuutta ja kirjoittajana kehittymistä. Seuraava harjoitus on peräisin häneltä.

  1. Ota paperia ja kynä tai asetu tietokoneen äärelle.
  2. Laita ajastimeen kolme minuuttia ja ryhdy kirjoittamaan tekstiä muistan-otsikon alle. Kirjoita vapaasti ja välittämättä siitä, onko tekstisi loogista tai luettavaa. Kun kolme minuuttia on kulunut, laita ajastimeen kolme minuuttia. Ryhdy kirjoittamaan asioista, jotka tiedät. Kolmen minuutin jälkeen kirjoita tekstiä otsikon en tiedä alle.

Tajunnanvirtaharjoitus

Tässä harjoituksessa pääset irti tavoitteista ja sensuurista, jota kieleen ja mieleen liittyy. Harjoitusta voi käyttää lämmittelynä, jos on vaikea päästä alkuun. Kirjoita jokaisesta seuraavasta aiheesta 1–5 minuuttia.

  1. Juuren nyt tunnen, että...
  2. Juuri nyt tahdon, että...
  3. Juuri nyt tiedän, että...
  4. Juuri nyt pelkään, että...
  5. Juuri nyt haaveilen, että...

Muita vinkkejä luovaan kirjoittamiseen

Kokeile, tunnetko eron käsin kirjoittamisen ja tietokoneella kirjoittamisen välillä. Käsillä kirjoittaessasi sinulla on tuntuma kynään ja paperiin. Käsillä kirjoittaminen ja tietokoneella kirjoittaminen ovat motorisesti ja kognitiivisesti erilaisia prosesseja.

Joissakin harjoituksissa voi olla apua, ettet näe näytöltä, mitä kirjoitat. Voit laittaa näytön pimeäksi, kun kirjoitat. Tällöin et näe esimerkiksi kirjoitusvirheitä etkä ehkä ryhdy miettimään, onko tekstisi järkevää. Luovan kirjoittamisen harjoitukset voivat olla kirjoittamisen tukena eri vaiheissa.