Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Opinnäytetyön ulkoasu

Kaikissa julkaisusarjoissa vaaditaan, että teosten ulkoasu on yhteneväinen. Humakin opinnäytetöissä noudatetaan oppilaitoksen ulkoasuohjeita sekä tapaa merkitä lähdeviitteet ja -luettelo. Lähdeviitteiden avulla lukija tietää, mikä on tekijän omaa tekstiä ja mikä kirjallisuudesta lainattua. Lähdetietojen avulla lukija saa aiheesta lisätietoa ja voi halutessaan tarkistaa lainatun tiedon oikeellisuuden. Lisäksi lähdeviitemerkinnät kunnioittavat alkuperäisen tiedon haltijan tekijänoikeuksia. Puutteellisia viitemerkintöjä pidetään tutkijan eettisenä rikkeenä. Humakin lähdeviittausoppaasta löydät tietoa Humakin standardin mukaisten lähdemerkintöjen tekemisestä.

Opinnäytetöiden sisältöjen täytyy olla saavutettavia. Tähän velvoittaa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019), ja sen taustalla oleva EU:n saavutettavuusdirektiivi (2016/2102). Sellaisia töitä, joissa saavutettavuutta ei ole lainkaan otettu huomioon, ei voida ottaa arvioitaviksi. Opinnäytetöihin sovellettavat saavutettavuusohjeet löytyvät tämän linkin takaa. 

Opinnäytetyö kirjoitetaan valmiiseen opinnäytetyön mallipohjaan (Valitse kohta: Muita opinnäytetyön tekemiseen liittyviä dokumentteja). Siinä on valmiina oikeat asettelut tekstin suhteen, mutta saavutettavuutta se ei vielä takaa. Mallipohjan muodon noudattamisen lisäksi opiskelijan tulee vähintään kuvata muu kuin tekstimuotoinen materiaali vaihtoehtoisen tekstin avulla, tekstittää av-materiaali ja muokata lopulliseen arviointiin lähetettävä opinnäytetyö PDF/A-formaattiin.

Mikäli teet opinnäytetyötä Wordin selainversiolla, se ei tue läheskään kaikkia Wordin ominaisuuksia. Tällöin pohjaan tehdyt asetukset eivät välttämättä toimi oikein ja saavutettavuusasetusten tekeminen ei onnistu. Käytä siksi työpöytäversiota viimeistään siinä vaiheessa, kun viimeistelet työn ulkoasua. Humakin opiskelijoilla on Office 365-paketti käytössään ja työpöytäversion voi ladata koneelleen osoitteessa portal.office.com. Lisää ohjeita tällä sivulla

Sivunumerointi aloitetaan kansilehdestä alkaen, mutta kansilehti, tiivistelmä ja sisällysluettelo jätetään ilman numeromerkintää (tekstinkäsittelyohjelmassa tämä voi vaatia osanvaihdot -toiminnon alkusivujen erotukseksi). Numerointia jatketaan juoksevana myös lähdeluettelon ja liitteiden läpi.

Otsikot numeroidaan, ja ne alkavat vasemmanpuoleisesta marginaalista. Pääotsikot kirjoitetaan isoilla ja alaotsikot pienillä kirjaimilla. Otsikoinnissa tulee ehdottomasti käyttää opinnäytetyön mallipohjassa määriteltyjä tyylejä (otsikkotasot, leipäteksti, jne.). Sekä pää- että alaotsikoiden ylä- ja alapuolelle jätetään tyhjää tilaa. Jos haluat korostaa jotain tekstissä, käytä mieluummin lihavointia kuin kursivointia. Yleensä lihavointikaan ei ole tarpeellinen. Pidemmät suorat lainaukset sisennetään ja kirjoitetaan rivivälillä 1.

Heti kansilehden jälkeen sijoitetaan opinnäytetyön kielellä kirjoitettu tiivistelmä ja englanninkielinen abstrakti. Jos suomenkielisessä tutkinnossa tehty opinnäytetyö on kirjoitettu muulla kuin suomen kielellä, tulee työn sisältää myös suomenkielinen tiivistelmä. Englanninkielisen tutkinnon opinnäytetöissä suomenkielistä tiivistelmää ei tarvita. Tiivistelmään kirjataan työn tarkat bibliografiset tiedot ja opinnäytetyön keskeiset asiasanat tiedonhakua varten. Tiivistelmässä ei käytetä lähteitä eikä sivunumeroa. Tiivistelmän enimmäispituus on rivivälillä 1 kirjoitettuna yksi sivu. Tiivistelmän persoonamuoto on passiivi. Aikamuoto on imperfekti, paitsi selostettaessa yleispäteviä tuloksia ja päätelmiä, jotka kirjoitetaan preesensissä. Tiivistelmän laatuun kannattaa panostaa, koska lukija usein päättää tiivistelmän perusteella, kannattaako työhön perehtyä tarkemmin.

Sisällysluettelo sijoitetaan tiivistelmien jälkeen ja otsikoksi kirjoitetaan ”sisällys” tai ”sisältö”. Sisällysluettelosivulle ei merkitä sivunumeroa. Tiivistelmä mainitaan sisällysluettelon alussa isoin kirjaimin ennen varsinaista sisältöä. Jos opinnäytetyöhön kuuluu liitteitä, sisällysluettelon loppuun lisätään osio ”LIITTEET” ja se sivunumero, josta liitesivut alkavat.

Kuviota ja taulukoita kannattaa käyttää harkiten ja vain tekstiä havainnollistavassa tarkoituksessa. Ne nimetään ja numeroidaan. Kuvioiden ja kuvien nimi ja numero sijoitetaan niiden alapuolelle ja taulukoiden yläpuolelle. Molemmilla on oma juokseva numerointinsa. Valokuvissa tulee olla kuvateksti, jonka tulee täydentää muuta informaatiota eikä toistaa tekstissä esitettyä asiaa.