Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Alkuideasta esittelytilaisuuteen

Humakissa opinnäytetyöprosessin työskentelyalustana toimii Wihi-ohjelma. Sen kautta kulkevat opinnäytetyöhön liittyvät viestit opiskelijan, opinnäytetyön ohjaajan ja tilaajan välillä. Opinnäytetyön aihe-ehdotus, opinnäytetyösuunnitelma, opinnäytetyön yhteistyösopimus sekä opinnäytetyön eri palautusvaiheet käsitellään Wihissä, ja siellä opinnäytetyö myös arvioidaan aikanaan. Lisää tietoa Wihissä toimimisen yksityiskohdista löydät täältä

Wihin kumppanina on Humakin Hoodle-verkkoympäristössä oleva Opinnäytetyö (AMK) -niminen verkkoalusta. Sen välilehdillä on tietoa eri koulutusten ja koulutusmuotojen opiskelijoille siitä, miten opinnäytetyöprosessi juuri heidän opiskeluryhmänsä osalta toteutetaan. Opinnäytetyön tekemistä ei ole kiinnitetty opintojaksoon samalla tavalla kuin muita opintoja. Opinnäytetyön opintopistemäärä (15 op)  ja arvosana tulevat automaattisesti opintorekisteriin opinnäytetyön arvioinnin valmistuttua. 

Opinnäytetyöprosessi etenee yleensä seuraavasti:

  1. Opiskelija tai opiskelijaryhmä laatii opinnäytetyöstään aihe-ehdotuksen ja kirjaa sen Wihi-järjestelmään. Jos tekijöitä on useampi, vain yksi vie aihe-ehdotuksen Wihiin ja linkittää muut opiskelijat siellä opinnäytetyöryhmän jäseniksi. 
  2. Opinnäytetyökoordinaattori vastaanottaa aihe-ehdotuksen Wihissä ja joko hyväksyy aihe-ehdotuksen tai pyytää täydentämään sitä.
  3. Kun aihe-ehdotus on hyväksytty, koordinaattori valitsee opinnäytetyölle ohjaajan. Ohjausprosessi alkaa. 
  4. Opiskelija tekee opinnäytetyösuunnitelman ja siihen liittyvän aineistonhallintasuunnitelman ja tallentaa sen Wihiin.
  5. Lehtori joko hyväksyy opinnäytetyösuunnitelman tai pyytää täydentämään sitä.
  6. Tilaaja, tekijä ja opinnäytetyön ohjaaja solmivat opinnäytetyön yhteistyösopimuksen Wihissä.
  7. Opiskelija tekee opinnäytetyötään opinnäytetyön ohjaajan sekä työelämäohjaajan valvonnassa ja  avustamana. Opinnäytetyötä koskeva viestittely tapahtuu Wihissä. 
  8. Opiskelija lähettää lähes valmiin työnsä esitarkastukseen Wihissä. 
  9. Opiskelijan lähes valmista työtä käsitellään opinnäytetyön esittelytilaisuudessa, joka järjestetään 1–2 viikkoa ennen kuin opinnäytetyöt jätetään arvioitaviksi. 
  10. Opiskelija jättää opinnäytetyön arvioitavaksi Wihin kautta siihen päivämäärään mennessä, joka hänelle on annettu. Palautettaessa se kulkee plagioinnitarkastuksen läpi. Opinnäytetyön ohjaaja ja sen toinen tarkastaja arvioivat opinnäytetyön.
  11. Opiskelija suorittaa kypsyysnäytteen hänelle annettujen ohjeiden mukaisesti.
  12. Opiskelija tallentaa opinnäytetyönsä Theseus-verkkotietokantaan ja liittää työnsä linkin Wihiin. Samalla opinnäytetyön arvosana ja opintopisteet tulevat näkyviin Pepissä. Vasta tämän vaiheen jälkeen opiskelija pääsee katsomaan arvosanaansa Wihissä. 
  13. Opiskelija tallentaa arvosanalausuntonsa itselleen ja liittää sen myöhemmin osaksi muita valmistumisdokumentteja (todistus, opintorekisteriotteet).

Opinnäytetyön tekeminen on todennäköisesti työmäärältään laajin projekti, jonka opiskelija opintojensa aikana tekee. Siihen voi sisältyä monenlaisia tunteita: innostusta, oivaltamisen iloa, huolta, väsymystä ja ärtymystäkin. Opiskelijan kannattaa rohkeasti ottaa myös negatiiviset tuntemuksensa puheeksi ohjaajansa kanssa. Ohjaajat ovat kokeneita ja osaavat auttaa ongelmien voittamisessa. 

Joskus opinnäytetyön tekemiseen liittyvät epämukavat tunteet voivat heijastua ohjaussuhteeseen ja saada sen tuntumaan vaikealta. Tällaiset haasteet on pyrittävä ensisijaisesti ratkaisemaan ohjaajan ja ohjattavan kesken. Opinnäytetyön ohjaajaa ei voi vaihtaa kuin pakottavista syistä ja perustellusti. Syyt ja perustelut tulee osoittaa opinnäytetyökoordinaattorille, joka molempia osapuolia kuultuaan tekee päätöksen.