Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Opinnäytetyön palautus ja arviointi

Opinnäytetöiden arvointiaikataulut ovat koulutuskohtaisia. Ota selvää oman koulutuksesi aikatauluista Opinnäytetyö AMK -Hoodle-sivulta. 

Ennen varsinaista arviointia opinnäytetyö esitellään esittelytilaisuudessa, jossa opiskelija saa palautetta työstään opinnäytetyön ohjaajalta ja vertaisarvioijilta. Palautteen pyytäminen myös tilaajalta on olennainen osa opinnäytetyön viimeistelyprosessia. Esittelytilaisuuden jälkeen työtä voi vielä korjata siten, että opiskelija saa työnsä hyväksytyksi tai voi mahdollisesti yltää parempaan arvosanaan.

Viimeistelty versio palautetaan saavutettavuusmerkinnöin varustettuna ja pdf/a-muodossa Wihiin siinä olevan plagioinnintarkastusohjelman kautta. Opinnäytetyön arviointi perustuu tähän versioon, eikä opinnäytetyötä tämän jälkeen enää saa muuttaa. Sama versio ladataan Theseukseen. 

Theseuksessa vaihtoehtoina tallennukseen ovat joko:

1. Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma) eli opinnäytetyö vapaasti luettavissa Theseuksessa.

2. Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma) eli opinnäytetyö on luettavissa vain Humakin tiloissa, Humakin omassa verkossa.

Kumpaankin kokoelmaan tallennettujen opinnäytetöiden metatiedot (tekijä, työn nimi, asiasanat, tiivistelmä) näkyvät kaikille verkossa. Käyttörajattuun kokoelmaan tallennettujen töiden pdf/a-tiedosto ei avaudu kuin vain Humanistisen ammattikorkeakoulun määrittelemissä IP-osoitteissa. Opiskelija voi itse valita kokoelman, johon hän tallentaa opinnäytetyönsä.

Opiskelijan tulee tarkistaa ennen työn viemistä Theseukseen ettei opinnäytetyöhön tai sen liitteisiin ole jäänyt tietosuojaongelmaisia kohtia, esimerkiksi puhelinnumeroita. Theseus-palautuksessa oleva kuvailukenttä kuuluu jättää tyhjäksi.

Suomen ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet avoimen tieteen julistuksen ja opiskelijoita kannustetaan avoimeen julkaisemiseen aina kun se vain on mahdollista. Opinnäyte on aina julkinen asiakirja, johon kaikki kiinnostuneet voivat tutustua (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999). Jos käyttörajatun kokoelman töihin haluaa tutustua korkeakoulun verkon ulkopuolelta, on korkeakoulun tarjottava siihen mahdollisuus käyttörajauksesta huolimatta.

Opinnäytetyön palautusprosessi on tiivistetysti seuraava:

  1. Opinnäytetyön esittelytilaisuus, jossa opiskelija saa vertaispalautteen ja opinnäytetyön ohjaajan viimeisen palautteen.
  2. Opinnäytetyön tekstin viimeistely, lataaminen Wihiin ja sitä kautta plagioinnintunnistusohjelmaan
  3. Kypsyysnäytteen suorittaminen 
  4. Opinnäytetyön vienti Theseus-verkkokirjastoon
  5. Opinnäytetyön arviointi ja lausunnon laatiminen Wihissä
  6. Opinnäytetyön Theseus-linkin liittäminen Wihiin
  7. Jos kaikki muutkin tutkintoon kuuluvat opinnot on suoritettu, tutkintotodistushakemuksen tekeminen 

Opinnäytetyöllä on kaksi arvioijaa, joista toinen on yleensä opinnäytetyön ohjaaja. Toista arvioijaa kutsutaan Wihissä toiseksi tarkastajaksi. He kirjoittavat työstä noin sivun mittaisen lausunnon, jossa antavat työn arvosanaksi: suoritettu tyydyttävästi (1–2), suoritettu hyvin (3–4) tai suoritettu kiitettävästi (5). Opinnäytetöiden arviointi perustuu siihen tietoon, joka ilmenee työn kirjallisesta osuudesta. Työn tuotoksen onnistumista ei välttämättä arvioida, koska myös epäonnistuminen voi tuottaa arvokasta kokemusta ja tietoa.