Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Aihevalinta ja tilaus

Opiskelijan tulee itse aktiivisesti etsiä ja tunnistaa työelämän kehittämistarpeita ja tarjota ratkaisuun tähtäävää työtä opinnäytetyöksi. Loppupään opintojen vaativien harjoitteluiden yhteydestä löytyy usein tärkeitä opinnäytetyön aiheita. Yhdistämällä opintojen loppuvaiheen kehittävän tason harjoittelu opinnäytetyöhön voidaan tehdä vaativiakin työelämän kehittämistehtäviä.

Aiheenvalintavaiheessa on tärkeintä tunnistaa kehitystarpeita tilaajan toiminnassa. Toiminta on saattanut jäädä vanhanaikaiseksi, organisaatiossa on uudistamistarpeita, halutaan ehkä kokeilla uutta toimintatapaa tai joltakin toiminnalta puuttuu ohjeistus. Kehittämistarve ei kuitenkaan saa olla vain opinnäytetyön tekijän mielessä, vaan sen tulee olla myös tilaajan tunnistama. Tällöin itse opinnäytetyön tekeminen onnistuu hyvässä yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa eri osapuolten kesken.

Opinnäytetyöllä tulee olla tilaaja. Tilaaja voi olla opiskelijan oman alan työelämätoimija tai Humakin tai sen yhteistyökumppaneiden tutkimus- ja kehittämishanke. Humakin hankkeissa tehdyissä opinnäytetöissä tilaajaa edustaa hankkeen projektipäällikkö. Tietoa Humakin hankkeista saa opetushenkilöstöltä. Usein opiskelijalle tarjotaan harjoittelun tai palkkatyön yhteydessä mielenkiintoista tehtävää, joka sopii opinnäytetyöksi. Humak saa jonkin verran myös opinnäytetyön tilauksia, joista tiedotetaan opiskelijoille eri foorumeilla.