Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Saatesanat

Humanistisen ammattikorkeakoulun perustutkinnon opinnäytetöiden oppimistavoitteet ja muotovaatimukset ovat yhteneväiset kaikissa koulutuksissa. Tämä opinnäytetyöopas antaa opinnäytetöiden toteutukselle ja arvioinnille yleiset linjaukset, joita käytännön tilanteissa sovelletaan. Opas on tarkoitettu sekä opinnäytetyötä tekevälle opiskelijalle että ohjaavalle opettajalle. Opas tarjoaa informaatiota myös Humakin työelämäkumppaneille, jotka toimivat opinnäytetöiden tilaajina ja työelämäohjaajina.

Oppaan keskeisenä tausta-aineistona ovat kehittämistyön menetelmiä käsittelevä kirjallisuus sekä ammattikorkeakoululaki (932/2014), valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista (1129/2014) ja tekijänoikeuslaki (404/1961) sekä ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden laatusuositukset (opetusministeriö ja OAMK 7.9.2006), tietosuojavaltuutetun ohjeistus opinnäytetöiden tietosuojaperiaatteista sekä GDPR:stä (Tietosuojavaltuutetun toimisto 20210; 2020), Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019), Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeet hyvästä tieteellisestä käyätännöstä sekä ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisistä periaatteista (TENK 2012; 2019), opetusministeriön kirje opinnäytetöiden julkisuudesta (Dnro 3/500/2004) sekä ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset (ARENE 2019) 

Opinnäytetyöhön liittyvien käytänteiden yhtenäistämiseksi tässä oppaassa käytetään kaikille koulutusaloille soveltuvia laatusuosituksen mukaisia termejä, kuten opinnäytetyö, opinnäytetyön tekijä, opinnäytetyön tilaaja, opinnäytetyön esittelytilaisuus, aihe-ehdotus, opinnäytetyösuunnitelma, opinnäytetyön yhteistyösopimus, opinnäytetyön arviointi, opinnäytetyön ohjaaja, toinen tarkastaja, opinnäytetyökoordinaattori, työelämäohjaaja, vertaisarvioija ja tietoperusta. Näitä termejä on syytä käyttää johdonmukaisesti opinnäytetöihin liittyvissä asioissa, jotta yhteinen kielenkäyttö ja yhteinen ymmärrys ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden luonteesta vahvistuvat niin opiskelijoiden, ohjaavien opettajien kuin työelämäohjaajien kesken.

Työryhmä 14.5.2018: Arto Lindholm ja Reijo Viitanen, täydennykset ja päivitykset Minna Hautio ja Merja Kylmäkoski 3.12.2020. 
Opas on käsitelty pedagogisessa kehittämisryhmässä 3.12.2020 ja hyväksytty Koulutus- ja TKI-ryhmässä (KTR) 12.2.2021. 

Opasta on päivitetty täsmentämällä joitain ilmaisuja ja poistamalla vanhentuneita tietoja 11.10.2023 / Minna Hautio ja Anu Suoranta.