Skip to Main Content

Humakin opinnäytetyöopas, AMK-perustutkinto

Opinnäytetyön aihe-ehdotus ja yhteistyösopimus

Aihe-ehdotus

Opinnäytetyön aihe-ehdotuksesta tulee selvitä työn tarve (miksi kehitetään), tavoite (mitä kehitetään ja mihin pyritään), toimenpiteet (miten kehitetään) ja aiotut tuotokset (mitä konkreettista työ tuottaa tilaajalle). Aihe-ehdotukseen kirjataan myös tilaajan tiedot. Aihe-ehdotuksen muotoilua harjoitellaan aiemmilla kehittämistyön opintojaksoilla.

Kaikki työelämän tilaukset eivät sellaisenaan sovi opinnäytetöiksi. Joskus työ voi olla liian rutiininomainen ollakseen arviointiperusteluissa mainittu ajankohtainen, kiinnostava ja ammattialalle tärkeä työ. Toisinaan tilaajan toivomus voi olla liian laaja. Opinnäytetyön ohjaajan tehtävä on varmistaa, että työlle asetetut tavoitteet ovat realistisia ja työn tekemiseen käytettävissä olevan ajan tai muiden resurssien rajoissa. Useimmiten aihetta voidaan rajata tai laajentaa yhteistyösopimusta solmittaessa.

Opinnäytetyön yhteistyösopimus

Opinnäytetyön yhteistyösopimus on suositeltavaa solmia kasvokkain työpaikalla tai videoyhteyden kautta, jotta kaikki osapuolet ymmärtävät sopimuksen sisällön ja velvoitteet. Sopimus laaditaan Humakin opinnäytetyön yhteistyösopimuksen mallipohjalle (Muita opinnäytetyön tekemiseen liittyviä dokumentteja). Sopimusta solmittaessa on hyvä tähdentää sopimustekstin kohtaa, jonka mukaan kaikki opinnäytetyöt julkaistaan Theseus-verkkokirjastossa. Mahdolliset lupa-asiat ja salassapitovelvoitteet tulee selvittää sopimusneuvottelussa. Myös kysymys palkkiosta tai muusta korvauksesta on tärkeää ottaa esiin. 

Opinnäytetyö voi liittyä myös tekijänsä omaan liiketoimintaan. Tässä tapauksessa opinnäytetyön yhteistyösopimusta ei solmita, koska tekijän ei tarvitse tilata työtä itseltään. Hyvän opinnäytetyön oman liiketoiminnan kehittämisestä saa vain, jos toimintaa uudistetaan tai käynnistetään oikeasti eikä tyydytä ainoastaan kartoittamaan tai suunnittelemaan liiketoiminnan mahdollisuuksia. 

Opiskelija täyttää lomakkeeseen tarvittavat yhteystiedot valmiiksi ennen yhteistyösopimuksen allekirjoittamista. Konkreettisia allekirjoituksia ei välttämättä tarvita. Opiskelija lataa sopimuksen Wihiin, linkittää sen siellä tilaajan sähköpostiosoitteeseen ja lähettää sen hänelle. Tämä on opiskelijan oma vahvistus sopimuksen hyväksymisestä. Kun tilaaja on vastannut viestiin ja ilmaissut hyväksyvänsä sopimuksen, se on hänen osaltaan hyväksytty. Myös ohjaaja kuittaa sopimuksen hyväksytyksi viestiketjuun. Kun kaikki osapuolet ovat näin hyväksyneet sopimuksen, se on voimassa. Sopimus ja siihen liittyvä viestiliikenne tallentuvat Wihiin.