Skip to Main Content

Opinnäytetyön tekemisen tukisivusto

Abstract

Abstraktiohje ja valmiin abstraktin check list

Avaa ensin abstraktiohjeistus (pieni Word-kuvake yllä), tutustu siihen ja kirjoita abstraktisi ohjeistuksen mukaan. Kun abstraktisi on valmis, käy läpi alla oleva check list. Oikea vastaus jokaiseen kysymykseen on kyllä.    

  1. Olethan ainakin vilkaissut abstraktiohjeistusta?

  1. Onko englanninkielinen otsikko informatiivinen ja kiinnostava ja riittävän lyhyt? (Huom! Mikäli suomenkielinen otsikko on kovin kulttuurisidonnainen tai siinä esim. leikitään sanoilla, ei englanninkielisen otsikon ole pakko olla suora käännös suomenkielisestä!)

  1. Onko englanninkielinen teksti oma tekstikokonaisuutensa eikä suora käännös suomenkielisestä abstraktista? Toimiiko abstrakti irrallaan? Jos olisit vaikkapa saksalainen sosiaalipedagogiikan opiskelija, ymmärtäisitkö pelkän abstraktin lukemalla, mistä opinnäytetyössä on kyse?

  1. Oletko välttänyt amerikanenglannin ja brittienglannin sekoittamista?

  1. Oletko muistanut, että lyhenteet sekä ilmaisujen lyhennetyt muodot eivät yleensä kuuluu abstraktiin? Tämä pätee myös englannin kielen perussanastossa esiintyviin lyhenteisiin (esim. don’t -> do not; hasn’t -> has not).

  1. Ovatko käyttämiesi suomalaisten järjestöjen, yritysten jne. englanninkieliset nimet virallisia nimiä eivätkä itse tekemiäsi käännöksiä? Mikäli jollakin organisaatiolla ei ole virallista englanninkielistä nimeä, voi tehdä esim. niin, että kuvailee parilla sanalla, mistä on kyse ja käyttää suomenkielistä nimeä tai sen virallista lyhennettä. Esim. Finland’s national broadcasting company Yle.

  1. Oletko tarkistanut erikoistermit ja niiden käytön paitsi luotettavasta sanakirjasta myös englanninkielisistä lähteistä (lähdekritiikki!)?
    Sanakirjoja:
    Englanti–suomi–englanti: MOT-sanakirja (humak.finna.fi -> linkki ”MOT-sanakirjat -> kirjaudu Humakin tunnuksilla
    Yksikielisiä englannin sanakirjakirjoja:
    Oxford Learner’s Dictionary:
    https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/
    Cambridge Dictionary: https://dictionary.cambridge.org/

Merriam-Webster Dictionary; https://www.merriam-webster.com/

  1. Oletko oikoluettanut abstraktisi? Paras oikolukija tällä hetkellä lienee DeepL Write: https://www.deepl.com/write Muista valita, kumpaa englannin varianttia käytät (US vai UK). Huomioithan kuitenkin, että kyseessä on tekoäly ja sen ehdotukset eivät aina ole täysin luotettavia. Kannattaa oikoluvunkin jälkeen vielä osallistua kieltenopettajan tarjoamalle abstraktiklinikalle!