Skip to Main Content

Opinnäytetyön tekemisen tukisivusto

Kehittämisen kohde -luku (Case-luku)

Tässä äänessä on auktoriteetti, eli lainailet toisten kertomaa. Jos olet itse yksi kehitettävän kohteen toimijoista, esimerkiksi työskentelet tilaajan palveluksessa, olet silloin myös itse yksi auktoriteeteista.

  • Oman kokemuksen kautta syntyneeseen tietoon ei tarvitse lähdeviitetasolla viitata, ellei ole oikeasti tuottanut jotain dokumenttia tai artikkelia, tms. Jos kyse on vain omaan osaamiseen viittaamisesta, viittaus kerrotaan leipätekstissä ilman lähdeviitettä tyyliin:
    • Hallituksen puheenjohtajana minulla on ollut tilaisuus vaikuttaa…
    • Toimittuani viimeiset kolme vuotta vapaaehtoistyövastaavana olen havainnut, että...
  • Oma tieto ei siis saa tulla tekstiin yllättäen, ilman mitään pohjustusta siitä, miten tieto on syntynyt. Jos käytät omaa hiljaista tietoasi lähteenä, sillä tulee olla vankat ja tekstissä näkyvät perustelut, eikä se saa pohjautua esimerkiksi mielipiteeseen tai toiveeseen siitä, miten asioiden olisi hyvä olla. 
  • Muista lähdeviitata! Esim. toimijan nettisivut, toimintakertomukset, yms. dokumentit ovat relevantteja lähteitä. 

  • Esittele tässä luvussa kehittämistyösi tilaaja ja erityisesti se tilaajan toiminnan osa-alue, johon opinnäytetyösi liittyy. Tämä luku on hyvä pitää lyhyenä, yleensä ei tarvita edes alaotsikointia. Keskity tässä luvussa kuvaamaan lähtötilannetta, eli sitä, miten kehitettävä kohde toimii ennen kehittämistä. 

  • Casea voi, ja usein kannattaakin, laajentaa myös toimintaympäristön kuvaukseen. Case-luvun nimi ei tarvitse olla Case. Sen voi otsikoida myös esimerkiksi: TILAAJA JA TOIMINTAYMPÄRISTÖ. 

  • Kaikissa opinnäytetöissä tilaaja ei ole selkeästi se kohde, jota kehitetään (esimerkiksi, jos tilaaja on jokin järjestö, joka on tilannut alaansa laajemmin liittyvän kehittämistyön ja työn tulokset on tarkoitettu koko kentän hyödyksi). Tuolloin yksityiskohtainen kuvailu tilaajan toiminnasta ei ole tarpeen. Tilaajan voi tällaisessa tapauksessa esitellä yleisemmällä tasolla jo johdannossa. Tuolloinkin on kuitenkin johdannon jälkeen tulevassa luvussa tehtävä selkeä ja seikkaperäinen katsaus kehitettävään kohteeseen, esimerkiksi toimijan kohderyhmään (mikäli se on vaikkapa järjestö tai muu sellainen), sen tuottamiin palveluihin ja/tai sen toimintaympäristöön.