Skip to Main Content

Opinnäytetyön tekemisen tukisivusto

Yhteenveto ja kehittämisehdotukset

Tässä kovimpana raikaa oma äänesi ja aineisto ja auktoriteetit ovat sivuroolissa.  

Tässä osiossa voi olla useampia päälukuja tai asiat voi esittää erilaisina alalukujen yhdistelmänä. Alla on esitetty huomioon otettavia asioita siinä järjestyksessä kuin ne on työssä loogisinta esittää: Ensin esitellään työn johtopäätökset, jotka nousevat tietoperustan ja aineston analyysin synteesistä. Tämän jälkeen esitetään kehittämisehdotukset. 

Tulokset ja yhteenveto

  • Tee analyysistäsi vielä synteesi, eli kerro, mitä eri teemojen osa-analyysit tarkoittavat kehittämistehtävän kannalta: Mitä tästä voi oppia? Mitä tilaajan olisi nyt hyvä tehdä, jotta se voisi kehittyä siinä asiassa, jota on lähdetty kehittämään? Tai, jos tuotoksena on esimerkiksi opas, kerro, miten edellä tuotettu tieto vaikuttaa oppaan sisältöön tms. 

  • Varaa aikaa päätelmien tekoon. Joskus johtopäätökset tuloksista kypsyvät vasta kun esimerkiksi palaa tietoperustaan tai alkaa yhdistellä omia havaintojaan. Siksi tähän lukuun on hyvä palata uudelleen. Pieneltä tuntuva ajatus tai havainto voi joskus olla tulosten analysoinnin kannalta keskeinen. 

  • Perustele kaikki väitteesi. Perustelu voi nojata tosiasioihin (esimerkiksi aineiston tuottamiin havaintoihin ja löydöksiin) tai yleiseen päättelyn logiikkaan (esimerkiksi siihen, että mikäli asiakastyytyväisyys osoittautuu heikoksi, sitä on tarpeen kehittää). Huolehdi siis, että väitteesi nojaavat vahvasti johonkin näistä. 

  • Tuo yhteenvetoonkin vielä muistumia tietopohjasta - ei kuitenkaan toistaen, vaan jalostaen. Muista kuitenkin viitata! 

  • Nosta mahdolliset tutkimuskysymyksesi uudelleen tarkasteluun ja vastaa niihin. Mikäli esitit alussa hypoteesin tai oletuksen, vahvista tai kumoa se. 

Kehittämistehtävän tuotokset

  • Esitä kehittämistehtävän tuotokset rakenteellisesti selkeällä tavalla. Käytä esim. kuvioita, numerointeja, jne.  

  • Muotoile kehittämistehtävän tuotos mahdollisimman konkreettiseksi. Esimerkiksi toteamus "kohderyhmän osallistamiseen tulee panostaa" ei ole kyllin konkreettinen kehittämisehdotus. Jotta kehittämisen (tässä tapauksessa panostamisen) voisi konkretisoida, tulisi kertoa, miten panostaminen käytännössä tulisi tehdä. 

  • Jos opinnäytetyön tuotos on opinnäytetyöstä erillinen tuote (esimerkiksi liitteenä tai muussa muodossa), loppupäätelmät eivät saa päättyä toteamukseen ”ks. liite”, vaan tuotteen pääpiirteet, ominaisuudet, ratkaisut, jne, on tuotava loppupäätelmissä esille. Esimerkiksi, jos tuotteena on opas, loppuluvussa tulee esittää esimerkiksi oppaan sisällysluettelon kautta, millaisia asioita siihen lopulta laitettiin ja kuvata, miten tutkimuksessa kerätty tieto vaikuttaa siihen, millainen siitä tuli. Sama pätee esim. tapahtumaan, palveluun tai muuhun tuotteeseen: niiden pääpiirteet tulee myös esitellä tekstissä niin hyvin, että lukija pystyy sen perusteella saamaan siitä olennaisen tiedon ja hahmottamaan sen suhteen edellä tutkittuun. Loppuluku ei kuitenkaan saa olla niin pitkä, että se sisältää esim. parikymmensivuisen oppaan kokonaisuudessaan. Pitkäkin tuotos (tai dokumentointi siitä, mikäli tuotos on esimerkiksi tapahtuma tai muu aineeton tuotos) liitetään työhön kuitenkin liitteenä. Opinnäytetyön ja sen liitteen tulee olla samassa tiedostossa.

  • Opinnäytetyösi kehittämisehdotukset ovat omaa ääntäsi.Siksi niissä ei myöskään enää varsinaisesti käytetä lähteitä. Niiden tulee kuitenkin olla looginen jatkumo aiemmin työssä esittämillesi väitteille ja perusteluille. Varmista siis, että kehittämisehdotuksillesi on selkeät ja katkeamattomat perustelut jo opinnäytetyön aiemmissa osioissa (tietoperusta, aineisto, yhteenveto). Muita kuin tällä tavoin saatuja ja loogisesti johdettuja kehittämisehdotuksia ei työssä voi olla. Eli vaikka haluaisit lisätä joukkoon joitain muitakin omasta mielestäsi tärkeitä ja relevantteja kehittämisehdotuksia, älä tee niin.

  • Vie työ mahdollisimman pitkälle konkretiaan ja käytäntöön tuomalla esille suunnitelmasi tai ehdotuksesi siitä, miten kehittämisehdotukset jalkautetaan.