Skip to Main Content

Opinnäytetyön tekemisen tukisivusto

Pohdinta

Tässä luvussa pääosassa on oman työn arviointi. Siinä oma äänesi on pääroolissa, mutta myös tilaajan ääni on tärkeä.

  • Tämän luvun otsikkoinniksi sopii hyvin esim. "Pohdinta" tai "Lopuksi".
  • Loppupäätelmiin kuuluu myös osio, jossa referoit tilaajan kanssa käymäsi palautekeskustelun. Älä kuitenkaan muuta omia loppupäätelmiäsi, vaikka tilaaja olisikin sitä mieltä, että osa niistä ei ole relevantteja! On tärkeää pitää oma päänsä, ja yhtä tärkeää on avoimesti referoida tilaajan kanssa käyty keskustelu. Opinnäytetyön tulosten saattaminen tilaajan tietoon on niiden jalkauttamisen ensimmäinen askel. 
  • Arvioi opinnäytetyön onnistumista omasta näkökulmastasi objektiivisesti ja analyyttisesti. Älä peittele mahdollisia virheitä tai puutteita, vaan tuo ne esille analyyttisellä otteella. Jos esimerkiksi kyselyyn on jälkikäteen tarkastellen jäänyt kysymyksiä, jotka ovat olleet vastaajille epäselviä, tuo se esille ja käsittele tekstissä, miten se näkyy aineistossa ja miten se vaikuttaa lopputulokseen. Älä myöskään kehu tai väheksy työtäsi aiheetta, äläkä sekoita analyysiä mielipiteeseen. Analyysi omasta tekemisestä tuo tekstiin läpinäkyvyyttä ja systemaattinen arviointi työn erinomaisuuksista ja heikkouksista osoittaa tekijän asiantuntemusta. 

  • Kaiken itseanalyysin on oltava perusteltua ja sen näkökulman on oltava ammatillinen. Rajaa siksi esimerkiksi erilaiset opinnäytetyön tekemisen tunteisiin tai opinnäytetyön sisällön ulkopuolisiin seikkoihin (esimerkiksi kiireeseen tai omaan elämäntilanteeseen) liittyvät asiat opinnäytetyön tekstistä pois. Älä kerro opinnäytetyössä esimerkiksi aikaisemmista opinnäytetyön aihevalinnoista, jotka eivät toteutuneetkaan. Kiire ei voi myöskään koskaan olla perustelu menetelmien tai aiheen valinnalle, jne. Opinnäytetyötäsi saa ohjata vain ja ainoastaan työn alussa esitetty kehittämistarve ja sen rajaus.  

  • Loppupäätelmissä pitää olla myös uusia avauksia, eli kerro, miten tilaaja voisi tutkien kehittää jotain muuta osa-aluetta toiminnassaan tai jatkaa opinnäytetyössä kehitetyn asian kehittämistä edelleen. 

  • Muista lisäksi tuoda opinnäytetyösi tulokset laajempaan kontekstiin, eli kerro, miten tämä voi hyödyttää oman alasi toimijoita laajemmin (ja nimeä myös, jos sinulla on tässä yhteydessä mainita hyödynsaajana jotain erityisempää segmenttiä alaltasi, ei vain yleisesti ”oman alan toimijoita”).