Skip to Main Content

Opinnäytetyöopas YAMK

Humakin YAMK-opinnäytetyö on tutkimuksellinen kehittämistyö

Humakin ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyö on tutkimuksellinen kehittämistyö. Tämä tarkoittaa tutkimuksen ja kehittämisen nivomista yhteen. Opinnäytetyön tutkimuksellisuus luo ja jakaa uutta tietoa. Se tekee työskentelystä järjestelmällistä ja analyyttista sekä auttaa tarkastelemaan asioita kriittisesti. Kehittäminen puolestaan tarkoittaa työn tarpeellisuuden huolellista perustelemista, täsmällisesti määriteltyjä tavoitteita ja konkreettista tuotosta, joka muuttaa tai uudistaa asioita paremmiksi.

Tutkimuksellisuuden ja kehittämisen painotukset voivat vaihdella opinnäytetyön lähestymistavasta riippuen. Tästä näkökulmasta opinnäytetyö voi olla joko kehittävää tutkimusta tai tutkimuksellista kehittämistä. Kehittävässä tutkimuksessa edetään tutkimuksellisista kysymyksen asettelusta ja menetelmistä kohti konkreettista kehittämistoimintaa. Tutkimuksellisessa kehittämistyössä lähtökohtana ovat käytännön ongelmat ja kysymykset, jotka ohjaavat uuden tiedon tuottamista. Tässä oppaassa puhutaan ”tutkimuksellisesta kehittämisestä” siinä merkityksessä, että se kattaa myös ”kehittävän tutkimuksen”.

Kaikissa tapauksissa Humakin ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyön tavoite on ratkaista työelämän käytännöistä kumpuavia ongelmia, uudistaa ammattialaa ja tuottaa uutta, luotettavaa tietoa. Nämä tavoitteet ovat vaativia mutta eivät mahdottomia. Parhaimmillaan Humakin opinnäytetöinä tehdyt tutkimukselliset kehittämistyöt ovat luoneet uutta työkulttuuria, joka on kantanut pitkälle opinnäytetyön jälkeenkin. Opinnäytetyöt ovat tuottaneet myös arvokasta tietoa ammattialoillemme. Humakin opinnäytetöitä avattiin luettaviksi ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa 2010-luvulla yli miljoona kertaa.