Skip to Main Content

Tiedonhankinnanopas: Tiedon käyttö

Tiedon eettinen ja laillinen käyttö

On tärkeää osata käyttää tietoa eettisesti ja laillisesti. Tähän kuuluu esimerkiksi omassa tekstissä käyttämiesi lähteiden merkitseminen ja tekijänoikeuksien kunnioittaminen. 

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus tarkoittaa teoksen tekijän yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä sekä varmistaa luovuuden jatkumisen ja tekijöiden toimeentulon. Tekijänoikeus siis antaa tekijälle mahdollisuuden myydä käyttöoikeuksia teokseensa korvausta vastaan. 

Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa, ei ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa. Eli teoksesta voi levittää tietoa esimerkiksi lehdessä tai tutkijat voivat kommentoida toisten tutkijoiden esittämiä ajatuksia ja teorioita omissa artikkeleissaan. 

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti teoksen tekijälle, kun hänen luomansa teos on riittävän omaperäinen luovan työn tulos eli teoskynnys ylittyy.Tekijänoikeus on voimassa 50 tai 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämän suoja-ajan päätyttyä teosta voi käyttää maksutta ja kysymättä lupaa. Tekijä voi luovuttaa taloudelliset oikeutensa teokseen joko kokonaan tai osittain. 

Teoksia on mahdollista käyttää ilman tekijän lupaa joissain tilanteissa. Tällaiset tekijänoikeuden rajoitukset ja poikkeukset koskevat kirjastoja, museoita, arkistoja, opetustoimintaa ja teosten valmistamista vammaisille. Teoksia voi myös siteerata hyvän tavan mukaisesti ja kopioida yksityiseen käyttöön, kunhan kopoitava kappale on laillisesti hankittu. 

Lähde: Tekijänoikeus.fi.

Sitaattioikeus ja plagiointi

Sitaattioikeus eli siteerausoikeus on tekijänoikeuslaissa määritelty tekijänoikeuden rajoitus. Se tarkoittaa, että julkistetusta teoksista voi hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Lainauksen käytön ja siteerattavan teoksen välillä tulee olla asiallinen yhteys, eikä sitaatti saa antaa vääristynyttä kuvaa alkuperäisestä teoksesta. Sitaattia käytettäessä alkuperäinen teos ja sen tekijä on aina ilmoitettava.

Sitaatiksi lasketaan myös toisen teoksen referointi, jos sisältöön tehdään vain pieniä ja merkityksettömiä muutoksia. Kokonaisen kuvan voi siteerata tieteelliseen tai arvostelevaan esitykseen, mutta esimerkiksi opinnäytetyön kuvittamiseen toisten ottamia kuvia ei voi käyttää ilman tekijän erillistä lupaa. 

Jos esimerkiksi opiskelija lainaa omaan työhönsä tekstiä jostain ulkopuolisesta lähteestä ilmoittamatta lainattua teosta lähdeviitteellä, on kysesssä plagiointi eli toisen henkilön tekemän tekstin luvaton lainaaminen ilman alkuperäisen lähteen kertomista. Plagiointi on tekijänoikeuslaissa kiellettyä. Humakissakin on käytössä plagiaatintunnistusjärjestelmä, jota käytetään plagioinnin ehkäisemiseen erityisesti opinnäytetöissä.

Creative Commons

Creative Commons on voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään luovan työn tuotosten levittämistä maksuttomasti juridisten työkalujen avulla.

Creative Commons -lisensseillä (CC-lisenssi) tekijä voi määrätä, mitkä tekijänoikeuslain suomista oikeuksista hän pitää itsellään ja mitkä jakaa muille.

CC-lisensioiduille teoksille on yhteistä, että kaikilla on oikeus kopioida, esittää tai näyttää teos julkisesti ja välittää teos eteenpäin. Eri lisensseillä säädetään näille erilaisia ehtoja.

CC-lisenssit:

  • Nimeä (BY): teosta saa kopioida, levittää ja esittää, johdannaisteokset on sallittu KUNHAN tekijän nimi mainitaan asianmukaisesti
  • Epäkaupallinen (NC): teosta saa kopioida, levittää ja esittää, johdannaisteokset sallittu KUNHAN niitä ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin
  • Ei muutoksia (ND): teosta saa kopioida, levittää ja esittää, mutta johdannaisteoksia EI saa tehdä
  • JaaSamoin (SA): johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta

Olemassa on myös ns. CC0-lisenssi, jolla tekijä luopuu kaikista tekijänoikeuksistaan, mutta Suomen lainsäädännön mukaan tekijä ei voi luopua moraalisista oikeuksistaan eli alkuperäisen tekijän nimi olisi aina mainittava teoksen yhteydessä. 

CC-lisenssi merkitään teoksen yhteyteen. 

Lisää tietoa Creative Commons -lisensseistä ja lisenssivalitsin.

Humakin lähdeviiteopas

Humakin lähdeviiteopas

Kuvien käyttö

ImageOa-hankkeessa kehitetty opas kuvien käytöstä