Skip to Main Content

Tiedonhankinnanopas: Kirjaston tekoälyopas

Tekoäly opintojen apuna

Opintojesi tueksi voit hyödyntää sekä tekoälyä että tukiälyä eri tarkoituksiin. Alla on esimerkkejä siitä, miten voit käyttää näitä lähestymistapoja: 

Tekoäly tietolähteenä: 

Voit käyttää tekoälyä tiedonhakutyökaluna, joka auttaa sinua löytämään relevanttia tietoa nopeammin ja tehokkaammin. 

Voit pyytää tekoälyä luomaan tiivistelmiä ja erittelemään pitkiä tekstejä, jotta saat nopeasti käsityksen tärkeimmistä kohdista. 

Tukiäly oppimisen tukemiseen: 

Käytä tekoälyä apuna tiedon arvioinnissa ja luotettavuuden varmistamisessa. Älä luota sokeasti tekoälyn antamiin tuloksiin, vaan käytä sitä pohjatiedon hankkimiseen. 

Käytä tekoälyä apuna reflektoinnissa ja oman oppimisen seurannassa. Voit esimerkiksi käyttää sitä muistiinpanojen tekemiseen ja oppimispäiväkirjan ylläpitämiseen. 

Ideoiden ja suositusten löytäminen: 

Voit käyttää tekoälyä löytääksesi lisää kirjallisuutta tai tutkimuksia aiheesi ympäriltä, mutta muista aina tarkistaa niiden relevanssi ja luotettavuus itse hyödyntämällä kirjaston tarjoamia tietokantoja. 

Hyödynnä tekoälyä ideoinnissa ja uusien näkökulmien löytämisessä, mutta älä unohda omaa kriittistä ajattelua. 

Kirjoittamisen apuvälineenä: 

Käytä tekoälyä kirjoitusprosessin apuna, mutta älä anna sen hoitaa kaikkea. Voit saada ehdotuksia kielen parantamiseksi ja tekstin rakenteen selkeyttämiseksi. 

Muista aina olla vastuullinen ja kriittinen käyttäjä. Tekoälysovellukset ovat hyödyllisiä apuvälineitä, mutta ne eivät korvaa oman ajattelun ja päätöksenteon tärkeyttä. Käytä niitä oppimisen tukena ja oman työsi tehostamiseen, mutta pidä huoli siitä, että ymmärrät ja arvioit niiden antamia tuloksia ja tietoa. Merkitse siis tekstisi loppuun, että olet käyttänyt tekoälyä ja kuvaile, kuinka sitä olet käyttänyt. 

Kun käytät tekoälysovelluksia opinnoissasi, mieti käytätkö sovellusta tekoälynä vai tukiälynä? 
  • tekoäly (arficial intelligence) = tekoäly hoitaa eikä tarvitse itse ajatella mitään? 

  • tukiäly (intelligence augmentation) = sovelluksia käytetään oman oppimisen tukemiseen, reflektointiin ja tehostamiseen 

 

Löydät lisätietoja tekoälyn käytöstä Humakin Tekoälytiistai blogisarjasta.

Humakin ohjeistus tekoälyn käytöstä opiskelijoille