Skip to Main Content

Tiedonhankinnanopas: Tiedonhaun toteuttaminen

Tärkeimmät hakutekniikat ja hakutuloksen arviointi

Tällä sivulla esitellään tärkeimmät tiedonhaun tekniikat sekä annetaan vinkkejä hakutuloksen arviointiin ja haun muokkaamiseen. 

Hakusanojen yhdistäminen

Aina yksi hakusana ei tuota parasta mahdollista hakutulosta, vaan usein hakusanoja täytyy yhdistellä. Tapoja yhdistää hakusanoja ovat fraasihaku ja Boolen operaattorit AND, OR ja NOT.

Fraasihaku

Fraasihakua käytetään, kun halutaan käyttää kaksi tai useamman sanan käsittävää hakutermiä.

Fraasihaku osoitetaan useimmiten laittamalla haetut termit lainausmerkkien sisään: "voimauttava valokuvaus"  tai "sign language"

Fraasihaku löytää tulokset, joissa lainausmerkkien  sisällä olevat sanat esiintyvät siinä muodossa ja järjestyksessä, kun ne on hakuun kirjoitettu.

Kannattaa huomioida, että monet käsitteet, jotka ovat suomeksi yhdyssanoja, kirjoitetaan englannin kielellä kahdella termillä.

 

Boolen operaattorit

Hakusanoja voi yhdistää myös ns. Boolen operaattoreilla. Operaattorit kirjoitetaan usein englanniksi myös suomenkielisissä tietokannoissa, mutta kussakin tietokannassa käytettävä muoto tulee tarkistaa tietokannan hakuohjeista. Monet hakujärjestelmät, kuten Humak Finna ja Google, yhdistävät hakusanat automaattisesti AND-operaattorilla ilman, että operaattoria tarvitsee kirjoittaa hakuun. 

AND-operaattori: Yhdistämällä hakusanat AND-operaattorilla, hakutulokseen tulevat ne tulokset, joissa esiintyvät molemmat tai kaikki operaattorilla yhdistetyt hakusanat. 

opiskelu AND ammattikorkeakoulut

OR-operaattori: Yhdistämällä hakusanat OR-operaattorilla, hakutulokseen tulevat ne tulokset, joissa esiintyy yksi tai useampi hakusanoista. 

ammattikorkeakoulut OR yliopistot

NOT-operaattori: Yhdistämällä hakusanat NOT-operaattorilla, hakutuloksesta rajautuvat pois NOT-operaattorin jälkeen tulevan hakusanan sisältävät tulokset. 

opiskelu NOT lukiot

E-aineistojen käyttöohjeet

Kuka saa käyttää?

Humakin opiskelijat, opettajat ja muut työntekijät saavat käyttää aineistoja Haka-tunnuksillaan kirjautuen opiskelun ja opetuksen tukena.

Muut asiakkaat voivat käyttää aineistoja kampuskirjastojen asiakastyöasemilla.

Yhteystiedot

Nopeimman avun ongelmatilanteissa saat laittamalla sähköpostia: kirjasto@humak.f

Miten aineistoja saa käyttää?

  • Selailla.
  • Tehdä tiedonhakuja.
  • Kohtuullisessa määrin tulostaa paperille ja tiedostoon hakujen tuloksia omaan opiskelu- ja tutkimuskäyttöön.
  • Laatia ei-kaupallista kurssiaineistoa linkittämällä suoraan aineistoon palveluntarjoajan sivuilla.

Mitä ei saa tehdä?

  • Systemaattisesti tai huomattavissa määrin kopioida, monistaa tai tallentaa aineistoja.
  • Käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin.
  • Käyttää ohjelmistoja, jotka automaattisesta hakevat tai haravoivat aineistoja (spider, crawler,
  • Muokata, soveltaa, siirtää, kääntää tai luoda materiaalia, joka pohjautuu palvelun tarjoamaan aineistoon tai jollakin muulla tavalla loukata aineistoa koskevia tekijänoikeuksia.
  • Perustaa uutta kokoelmaa palvelun sisältämästä aineistosta tallentamalla aineistoa tai osia siitä.
  • Laittaa lisensoitua aineistoa muiden saataville esim. avoimeen verkkoon.

Hakusanojen katkaiseminen

Hakusanan katkaisulla saadaan mukaan hakutulokseen sanan sija- ja taivutusmuodot, johdannaiset sekä siihen liittyvät yhdyssanat. Esimerkiksi haulla teatter? saa mukaan tulokset, joissa esiityvät sanat teatteri, teatterissa, teatteriarvostelu ja teatterikorkeakoulut jne.

Hakusanan katkaiseminen siis laajentaa hakutulosta. 

Hakusanan katkaisu merkitään useimmiten kysymysmerkillä ? tai asteriskilla *. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa kyseisen tietokannan hakuohjeista, mitä katkaisumerkkiä kyseisessä tietokannassa käytetään. 

Hakusanan katkaisu kannattaa usein tehdä siitä kohtaa, jossa sana lähtee taipumaan. Tällöin hakusanaksi jätetään se osa sanasta, joka säilyy eri taivutusmuodoissa muuttumattomana (ns. sanavartalo) Esimerkiksi opiskel?
Paras katkaisukohta löytyy kuitenkin kokeilemalla. 

Sanankatkaisu on toimiva tekniikka erityisesti suomeksi haettaessa. Englanninkielisissä hauissa sillä ei ole niin suurta vaikutusta. 

Nykyään useat järjestelmät, kuten Humak Finna ja Google, hakevat hakusanan taivutusmuotoja automaattisesti ilman, että sanan katkaisua täytyy erikseen merkitä. 

 

Hakutuloksen arviointi

Haku ei välttämättä onnistu ensimmäisellä yrityksellä toivotulla tavalla. Hakutuloksia saattaa esimerkiksi olla liian paljon tai liian vähän tai ne saattavat olla epärelevantteja. Silloin hakua tulee muokata esimerkiksi hakua laajentamalla tai rajaamalla tai muokkaamalla hakusanoja. 

Haun rajaaminen

Jos hakutuloksia tulee liian paljon, hakua kannattaa rajata.

Haun rajaaminen pienentää hakutulosta. Hakujärjestelmät antavat yleensä mahdollisuuden rajata hakutulosta erilaisilla valmiilla valinnoilla, kuten aineistotyyppi, kieli, julkaisuvuosi ja tekijä. 

Hakua voi rajata myös lisäämällä hakusanoja käyttämällä Boolen operaattoreista AND- tai NOT-operaattoria tai muokkaamalla hakusanoja tarkemmiksi, esim. käyttämällä alakäsitteitä tai suppeampia termejä. 

Haun laajentaminen

Jos hakutuloksia tulee liian vähän, hakua kannattaa laajentaa. 

Hakua voi laajentaa käyttämällä sanankatkaisua, lisäämällä hakusanoja Boolen operaattoreista OR-operaattorilla tai muokkaamalla hakusanoja laajemmiksi esim. käyttämällä yläkäsitteitä tai laajempia termejä.