Skip to Main Content

Arvioinnin käsikirja

Kieli- ja tulkkausopintojen arviointi

Kieliopinnot ovat osa kaikkia korkeakouluopintoja. Opiskelija suorittaa toisen kotimaisen kielen opintojen lisäksi vähintään yhden vieraan kielen opintoja. 

 

Kielten opintojaksoista annetaan opintojaksoarviointi, jossa arvioinnin perusteena ovat jatkuva näyttö, opintojakson tehtävät ja tentti. Myös viittomakielen ja tulkkauksen opintojen arviointi noudattaa seuraavaa arviointiskaalaa.  

 

Opintojaksot arvioidaan numeroilla 1–5 seuraavasti:   

• Kiitettävä (5): opiskelijan osoittaa hallitsevansa vähintään 90 % asetetuista tavoitteista   

• Hyvä (4): opiskelijan osoittaa hallitsevansa vähintään 78 % asetetuista tavoitteista   

• Hyvä (3): opiskelijan osoittaa hallitsevansa vähintään 68 % asetetuista tavoitteista   

• Tyydyttävä (2): opiskelijan osoittaa hallitsevansa vähintään 58 % asetetuista tavoitteista   

• Tyydyttävä (1): opiskelijan osoittaa hallitsevansa vähintään 48 % asetetuista tavoitteista   

 

Opintojakson tentissä arvioidaan sekä opiskelijan suullista kielitaitoa että kirjallista kielitaitoa. Kielten opintojen arvioinnissa noudatetaan eurooppalaiseen viitekehykseen perustuvia kielten taitotaso-kuvauksia  (liite https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kielten_taitotasoasteikko.pdf).

 

Kielistä (ruotsi ja englanti) annetaan opiskelijalle erikseen myös korkeakoululainsäädännön mukainen taitotasomerkintä tutkintotodistukseen. Tämä  taitotasomerkintä  perustuu  kielen  opintojakson  lopputentin  arvosanoihin. Tutkintotodistukseen kirjataan myös tulkkauksen loppukokeiden arvosanat. 

 

Ruotsin   kielen   osaamistavoitteet   perustuvat   Valtioneuvoston   asetukseen   ammattikorkeakouluista   15.5.2003/352 sekä Valtioneuvoston asetukseen suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa 12.6.2003/481. 

 

Tutkintotodistuksessa  tulee  olla  merkintä  siitä,  onko  toisen  kotimaisen  kielen  osaamisen  taso  hyvä  vai  tyydyttävä. Tällöin toisen kotimaisen kielen tutkintotodistuksen arviointi on joko tyydyttävä (tenttiarvosana on 1-3) tai hyvä (tenttiarvosana on 4-5). Toisen kotimaisen kielen kielitaito päättöarvioidaan kahdella erillisellä arvosanalla: suullinen kielitaito ja kirjallinen kielitaito. 

 

Vieraan (englannin) kielen taito päättöarvioidaan yhdellä arvosanalla: suullinen ja kirjallinen kielitaito ja sen hyväksytty arvosana on ”osoitettu”.