Skip to Main Content

Arvioinnin käsikirja

Arvioinnin lähtökohdat

Tutkintojen  viitekehyksestä  säädetään  tutkintojen  ja  muiden  osaamiskokonaisuuksien  viitekehyksestä  annetussa  laissa  (93/2017)  sekä tutkintojen  ja  muiden  osaamiskokonaisuuksien  viitekehyksestä  annetussa valtioneuvoston asetuksessa (VNA 120/2017). Viitekehyksessä kuvataan tutkintojen, oppimäärien ja  muiden  laajojen  osaamiskokonaisuuksien  edellyttämä  osaaminen  tietoina,  taitoina  ja  pätevyyksinä yhdenmukaisella ja vertailukelpoisella tavalla. Viitekehys perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston suositukseen eurooppalaisesta tutkintojen viitekehyksestä (European Qualifications Framework, EQF) elinikäisen oppimisen edistämiseksi (2008/C 111/01). (OKM 2018.)

Ammattikorkeakoulututkinnot sijoittuvat kansallisessa viitekehyksessä tasolle 6:

”Hallitsee laaja-alaiset ja edistyneet oman alansa tiedot, joihin liittyy teorioiden, keskeisten käsitteiden, menetelmien ja periaatteiden kriittinen ymmärtäminen ja arvioiminen. Ymmärtää ammatillisten tehtäväalueiden ja/tai tieteenalojen kattavuuden ja rajat. Hallitsee edistyneet kognitiiviset ja käytännön taidot, jotka osoittavat asioiden hallintaa, kykyä soveltaa ja kykyä luoviin ratkaisuihin  ja  toteutuksiin,  joita  vaaditaan  erikoistuneella ammatti-,  tieteen-  tai  taiteenalalla  monimutkaisten tai ennakoimattomien ongelmien ratkaisemiseksi. Työskentelee  itsenäisesti  alan asiantuntijatehtävissä  ja  kansainvälisessä  yhteistyössä  tai  toimii  yrittäjänä. Johtaa monimutkaisia ammatillisia toimia tai hankkeita. Kykenee päätöksentekoon ennakoimattomissa toimintaympäristöissä. Vastaa oman osaamisensa arvioinnin ja kehittämisen  lisäksi  yksittäisten henkilöiden ja  ryhmien  kehityksestä.  Valmius  elinikäiseen  oppimiseen.  Toimii erilaisten ihmisten kanssa opiskelu- ja työyhteisössä sekä muissa ryhmissä ja verkostoissa huomioiden yhteisölliset ja eettiset näkökulmat. Viestii hyvin suullisesti ja kirjallisesti sekä alan että  alan  ulkopuoliselle  yleisölle äidinkielellään.  Viestii  ja  on  vuorovaikutuksessa  toisella  kotimaisella kielellä sekä kykenee kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen omalla alallaan ainakin yhdellä vieraalla kielellä.

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot sijoittuvat tasolle 7:

”Hallitsee  laaja-alaiset  ja  pitkälle  erikoistuneet  oman  alansa  erityisosaamista  vastaavat  käsitteet, menetelmät ja tiedot, joita käytetään itsenäisen ajattelun ja/tai tutkimuksen perustana. Ymmärtää  oman  ja  muiden  alojen  rajapintojen  tietoihin  liittyviä  kysymyksiä  ja  tarkastelee niitä  ja uutta tietoa kriittisesti. Ratkaisee vaativia ongelmia myös luovin toteutuksin tutkimus- ja/tai innovaatiotoiminnassa, jossa kehitetään uusia tietoja ja menettelyjä sekä sovelletaan ja yhdistetään eri alojen tietoja. Työskentelee itsenäisesti alan vaativissa asiantuntijatehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä tai toimii yrittäjänä. Johtaa ja kehittää monimutkaisia, ennakoimattomia ja uusia strategisia lähestymistapoja. Johtaa asioita ja/tai ihmisiä. Arvioi yksittäisten henkilöiden ja ryhmien toimintaa. Kartuttaa oman alansa tietoja ja käytäntöjä ja/tai vastaa muiden kehittymisestä. Valmius elinikäiseen oppimiseen. Toimii erilaisten ihmisten kanssa opiskelu- ja työyhteisössä sekä muissa ryhmissä ja verkostoissa huomioiden yhteisölliset ja eettiset näkökulmat. Viestii hyvin suullisesti ja kirjallisesti sekä alan että alan ulkopuoliselle yleisölle äidinkielellään. Viestii ja on vuorovaikutuksessa  toisella  kotimaisella  kielellä  sekä  kykenee  vaativaan  kansainväliseen  viestintään  ja  vuorovaikutukseen omalla alallaan ainakin yhdellä vieraalla kielellä.” (VNA 120/2017).