Skip to Main Content

Opinnäytetyön tiedonhankinta: Lähteitä kirjaston palveluista

Kirjastojen eri hakujärjestemät

Eri kirjastoilla on omat hakukäyttöliittymänsä ja lisäksi suomalaisilla kirjastoilla on yhteisiä hakuliittymiä, joilla voi kerralla hakea monen kirjaston aineistoja. Lehtiartikkeleja ja tieteellisiä artikkeleja varten on myös omia hakuliittymiä. Hakuvälineet kannattaa hakea sen mukaan, millaisesta aineistoista arvelee olevan hyötyä oman opinnäytetyönsä kannalta. 

Humak Finna

Humak Finnasta kannattaa aloittaa tiedonhaku opinnäytetyöhön liittyen. Humakin kirjastot ovat erikoistuneet Humakin opiskelualoihin, joten tietokanta kattaa hyvin Humakin alojen aineistot.

Humak Finnassa on perushakuun kytketty eri välilehtiä, joista näkee myös Varastokirjaston aineistoja, hakutuloksia kotimaisista artikkeleista sekä kansainvälisistä e-aineistoista. Humak Finnaan  kannattaa hakuja tehdessä kirjautua Humakin tunnuksilla, jotta saa kattavasti käyttöönsä kaikki eri aineistot. Tarkempaa tietoa näistä aineistoista toisaalla tällä oppaan sivulla!

Finnan kansainvälisten e-aineistojen haku

Humak Finnassa on perushaun lisäksi myös Kansainvälisten e-aineistojen haku, jonka kautta löytää englanninkielistä artikkeliaineistoa. Hakuun pääset etusivun linkistä tai vaihtoehtoisesti voit haun tekemisen jälkeen katsoo tuloksia välilehdeltä nimeltä Kansainvälisten e-aineistojen haku

Haku kannattaa Finnan rajausvalikosta rajata aineistoon, joka on vertaisarvioitu ja kokotekstinä saatavissa. 

Kaikkia Humakin lehtiä voi selata Melindan E-lehdet-listan kautta kun valitsee organisaatioksi Humakin.  

Melinda-yhteistietokanta

Melinda on suomalaisten kirjastojen yhteistietokanta, jossa yhdellä haulla näkee monen eri kirjaston kokoelmat. Opinnäytetyövaiheessa kannattaa tietoa hakea myös yhteistietokannasta, erityisesti jos lähdeaineistoa ei tunnu muuten löytyvän riittävästi. 

Myös finna.fi-haulla voi hakea useasta eri kirjastosta yhtä aikaa. 

Kotimaiset lehtiartikkelit

Suomalaisten aikakauslehtien ja tieteellisten lehtien artikkeleita voi hakea Melinda-ietokannasta tai Humak Finnan kautta kun haun tekemisen jälkeen katsoo tuloksia välilehdeltä nimeltä Kotimaiset artikkelit. Kaikkia Humakin lehtiä voi selata Melindan E-lehdet-listan kautta kun valitsee organisaatioksi Humakin.   

Osasta artikkeleista on tietokannoissa vain viitetiedot, joskus myös linkki koko artikkeliin.

Humak Finnassa näkyy linkki "Verkossa saatavilla" otsikon alla, mikäli artikkeli on verkon kautta suoraan saatavissa Humakin kirjaston käyttäjille. Jos linkkiä ei näy, lehtiartikkelin voi saada käsiinsä esimerkiksi Humakin kampuskirjastosta, muusta paikallisesta kirjastosta tai Varastokirjaston kautta.

Ota yhteyttä Humakin kirjastoon jos et ole varma, miten jonkun artikkelin voisi saada käsiinsä! 

Muita kirjastotietokantoja

Opiskelukirjallisuutta saa myös yleisten kirjastojen kautta. Yleiset kirjastot eivät kerää kokoelmiinsa yhtä laajasti eri ammattialoja koskevaa kirjallisuutta kuin korkeakoulukirjastot. Opinnäytetyövaiheessa tietoa kannattaa siis aina hakea myös korkeakoulukirjastojen kautta. 

Suomessa on myös erikoiskirjastoja, jotka erikoistuvat tiettyihin aloihin. Humakin Helsingin kirjasto toimii myös Kuurojen liiton kirjastona ja Nuorisotiedon kirjasto keskittyy nuorisotyön alan aineistoon. 

Varastokirjasto

Suomalaiset kirjastot voivat lähettää Varastokirjastoon kokoelmistaan poistamiaan aineistoja. 

Jos jotain Varastokirjastosta löytyvää aineistoa ei saa käsiinsä Humakin kirjaston tai paikallisten kirjastojen kautta tai sähköisenä voi Humakin kirjasto tilata kirjan noudettavaksi Humakin kampuskirjastosta. Ota yhteyttä kirjastoon jos tarvitset aineistoa Varastokirjastosta!