Skip to Main Content

Arvioinnin käsikirja

Arviointi ja erilaiset oppimisympäristöt

Humakissa opiskelu perustuu työelämälähtöiseen oppimiseen. Oppiminen sidotaan läpi opintojen Humakin, työelämän ja eri sidosryhmien yhdessä toteuttamaan hanketoimintaan sekä muuhun työelämäyhteistyöhön. Humakissa opintoja voit suorittaa erilaisissa oppimisympäristöissä. Oppimisympäristöjä ovat esimerkiksi kansainvälinen oppimisympäristö, tki-perustainen oppiminen Humakin hankkeissa, digitaaliset- ja verkko- oppimisympäristöt. Opintojakson suoritustavat on kuvattu opintojaksototeutuksella. Arviointi perustuu ensisijaisesti opintojakson oppimistavoitteisiin ja opintojaksolla käytettyyn arviointiasteikkoon. Tarkemmat arvioinnin perusteet näet opintojakson oppimisympäristöstä.

Opintojaksoihin liittyy kirjallisia töitä joiden arvioitaessa kiinnitetään huomiota mm. seuraaviin asioihin:

  • asiatietojen kattavuus ja käsitteiden käyttö sekä oikeellisuus suhteessa aihepiiriin
  • käytäntöön soveltaminen ja omakohtaisuus
  • aiheen kriittinen arviointi ja kokonaisnäkemys
  • kieliasun johdonmukaisuus ja selkeys
Suoritustapoina harjoittelu ja opinnollistaminen

Opintojaksoja voi suorittaa myös harjoitteluna. Lisää tietoa harjoittelusta saat opiskelijan oppaasta kohdasta Harjoittelu. Harjoittelun arviointi on kuvattu tarkemmin harjoittelujaksojen Hoodlealustalla ja Harjoittelun käsikirjassa.

Opintoja voi suorittaa opinnollistamalla työtä tai vapaaehtoistoimintaa. Työn ja vapaaehtoistyön opinnollistamisen lähtökohtana ovat opintojakson osaamistavoitteet. Opinnollistamista suunniteltaessa arvioidaan voiko opiskelija saavuttaa opintojakson osaamistavoitteet työtä tekemällä. Lisää tietoa Opinnolistamisesta saat opiskelijan oppaasta. Arvioinnissa noudatetaan samoja käytäntöjä kuin muutenkin opintojaksojen arvioinnissa. Opinnollistamisen arvioinnissa voidaan käyttää erilaisia keinoja kuten itsearviointi, vertais- ja työkaveriarviointi, esimiesarviointi, asiakaspalautteet jne.