Skip to Main Content

Opinnäytetyön saavutettavuusvaatimukset

Dokumentin viimeistely ennen julkaisua

Tarkista saavutettavuus

Ennen kuin julkaiset, muista varmistaa, että Word-dokumentti on saavutettava. Silloin se on saavutettava myös pdf-muodossa. 

Mikäli teet opinnäytetyötä Wordin selainversiolla, se ei tue läheskään kaikkia Wordin ominaisuuksia. Tällöin pohjaan tehdyt asetukset eivät välttämättä toimi oikein ja saavutettavuusasetusten tekeminen ei onnistu. Käytä siksi työpöytäversiota viimeistään siinä vaiheessa, kun viimeistelet työn ulkoasua saavutettavuusasettelujen mukaiseksi.  Humakin opiskelijoilla on Office 365-paketti käytössään ja työpöytäversion voi ladata koneelleen osoitteessa portal.office.com. Lisää ohjeita tällä sivulla

Määrittele ensin opinnäytetyössä käytetty kieli. Abstraktin osalta valitse kieleksi englanti. Voit säätää kieliasetuksia Wordin asetuksissa kohdassa Kieli (kielentarkastus). Kielen voi määritellä myös yhdelle osa-alueelle kerrallaan, kun valitsee kyseisen osan maalaamalla. Jos tekstissä on osia (esim. sitaatteja) eri kielillä, muista määritellä tekstintarkistuskieli myös niiden osalta.  

Saavutettavuuden voit tarkistaa seuraavasti Katso video (avautuu toiseen selaimeen). 

  • Vie kursori Word-tiedoston vasempaan yläreunaan ja valitse ”Tiedosto”.
  • Valitse ”Tiedot”.
  • Valitse ”Tarkista ongelmien varalta”.
  • Valitse ”Tarkista helppokäyttöisyys”.
  • Jos dokumentissa on korjattavaa, tee korjaukset.

Anna dokumentille sitä kuvaava otsikko. HUOM: dokumentin otsikko ei tarkoita dokumentin tiedoston nimeä. Anna dokumentille siis oma otsikko kohdassa Tiedosto > Tiedot > Ominaisuudet: Otsikko. Tähän dokumentin otsikko kohtaan voit kirjoittaa esimerkiksi: Sukunimi Etunimi opinnäytetyö ja sen perään opinnäytetyön nimi, mikäli se ei ole kovin pitkä. Jos nimi on pitkä, voit kirjoittaa esimerkiksi yläotsikon ja jättää alaotsikon kirjoittamatta.   

Opinnäytetyön Theseus-julkaisuohjeissa määritellään, että opinnäytetyötiedoston tiedoston nimi tulee olla muotoa Sukunimi_Etunimi.pdf (esim. Opiskelija_Otto.pdf). Tästä ei voi poiketa.

 

Tallenna työsi pdf/a-muotoon

Katso video pdf/a:n tekemisestä windows-koneella (avutuu toiseen selaimeen). 

Kun muunnat Word-tiedostoa pdf/a-muotoon

  • Älä käytä toimintoa “Tulosta pdf”, mikäli se vaihtoehto ilmestyy ohjelmaversiossasi näkyviin. 
  • Ennen kuin painat toimintoa “Julkaise”, valitse "Asetukset”.
  • Valitse asetuksissa vaihtoehto “Asiakirjan rakenteen tunnisteet helppokäyttötoimintoa varten”.
  • Tarkista samalla, että sinulla on rasti ruudussa kohdassa: ”PDF/A-yhteensopiva.” Tämän näet samasta näkymästä. 
  • Joissain ohjelmissa näkyy pdf:ksi muuntamisen yhteydessä myös vaihtoehto ”Paras sähköiseen jakeluun”. Jos se näkyy sinun ohjelmassasi, valitse se.
  • Hyväksy asetukset painamalla ”OK”.

Macilla saavutettavan pdf:n tekeminen tapahtuu seuraavasti

  • Avaa luomasi pdf-tiedosto Macin Preview-esikatseluohjelmalla
  • Valitse File>Export
  • Valitse tiedostomuodoksi (Format) PDF ja laita raksi Create PDF/A -kohtaan.
  • Tallenna tiedosto (Save)

Mikäli pdf/a-muuntaminen ei Macilla onnistu suoraan, apuna voit käyttää esimerkiksi Adobe Acrobat Pro -ohjelmaa ja muuntaa pdf-muotoisen tekstin pdf/a-muotoiseksi siellä. Ohjelma on  maksullinen, mutta siinä on free trial -vaihtoehto. Muita vastaavan kaltaisia ohjelmia ovat esimerkiksi maksuttomat Libre Office tai Scribus. Yksi vaihtoehto on avata word-tiedosto pc-koneella ja lisätä saavutettavuusmuotoilut sen avulla ja lopulta tallentaa se siellä pdf/a:ksi. Lisää tietoa Microsoftin Support-sivustolla. 

Mikäli käytössäsi on Adoben Reader -ohjelma, voit varmistaa vielä lopuksi, että vaihtoehtoinen teksti on kiinnittynyt kuvaan. Kun viet kursorin kuvan päälle, kuvan päälle pitäisi ilmestyä pop-up-ikkuna, jossa vaihtoehtoinen teksti näkyy. Mikäli olet tehnyt  kuvioita tai diagrammeja Wordilla, ne kannattaa muuttaa aluksi kokonaan kuvamuotoisiksi (esim. png), jolloin vaihtoehtoisten tekstien lisääminen käy helpommin. Adobe Reader -ohjelma myös näyttää, onko teksti PDF/A-muodossa. Mikäli se on, tekstin alussa on oheinen kuva: 

Sinisellä pohjalla musta teksti, jossa lukee: Tiedosto ilmoittaa vastaavansa PDF/A-standardia ja on avattu vain luku -muotoon muokkauksen estämiseksi. Kuvassa on myös painike, jossa lukee: "Ota muokkaus käyttöön".

HUOM: ERI OHJELMAVERSIOIDEN KIELEISTYKSET JA KOMENNOT SAATTAVAT POIKETA TÄSSÄ ESITETYISTÄ.

Lisätietoja:

Theseuksessa oleva ohje

Microsoftin ohje

Celian ohje