Skip to Main Content

Opinnäytetyön tiedonhankinta: Lähteitä verkosta

Tilastotieto

Tilastotietoa Suomesta saa ennen kaikkea Tilastokeskuksen kautta.

Lisäksi järjestöt keräävät usein omaan alaansa liittyvää tilastotietoa. Esimerkiksi teatteritilastoja kerää Teatterin tiedotuskeskus, festivaalien kävijämääriä Finland Festivals ja kuvataidealan tilastoja Frame. 

Raportit ja selvitykset

Erilaisia raportteja ja selvityksiä löytyy eri organisaatioiden verkkosivuilta. Tällaista aineistoa löytää hakemalla hakukoneiden kautta. Googlessa voi kokeilla lisätä hakusanan jälkeen sanan pdf, jolloin saa tuloksiksi pdf-tiedostona julkaisua aineistoa, jollaista erilaiset raportit usein ovat. 

Valtioneuvoston yhteinen julkaisuarkisto Valto sisältää ministeriöiden julkaisusarjojen julkaisut vuodesta 2016 alkaen ja osin myös vanhempaa aineistoa. 

Melinda-tietokannan kautta löytyy myös paljon raporttiaineistoa. 

Google Scholar

Google Scholar on Googlen tieteelliseen tietoon erikoistunut hakukone. Google Scholar sisältää aineista eri tieteenaloilta ja lähteistä, esimerkiksi eri julkaisijoiden tuottamia tutkielmia, esitelmiä, kirjoja, tiivistelmiä ja artikkeleita. 

Google Scholariin saa myös Humakin hankkimat aineistot näkyviin hakutulosten joukkoon "Fulltext Humak"-linkkeihin (ks. kuva alla). Jos haluat nähdä myös Humakin hankkimia aineistoja, kirjaudu Google Scholariin Humak-tunnuksilla tai säädä oman Google Scholarisi asetuksia:  

  • Kirjautuminen Humak-tunnuksilla: Mene Google Scholariin Humak Finnan tietokantalistalta (linkki: tietokannan omalle hakusivulle) ja kirjaudu pyydettäessä sisään. Kirjaudu uudelleen aina kun haluat tehdä hakuja Google Scholarissa. 
  • Google Scholarin asetusten säätäminen: Kirjaudu sisään Google-tilillesi ja mene Google Scholarin pääsivulle 
    • Valitse vasemman ylälaidan kuvakkeen takaa Asetukset / Settings ja Kirjastolinkit / Library Links 
    • Kirjoita hakuun "Humak" ja paina enter. 
    • Lisää ruksi kohtaa Humak ja paina Tallenna / Save

Google Scholarissa linkkejä Humakin aineistoihin

Ammatilliset julkaisut

Ammatillisia julkaisuja löytyy kirjastojen tietokantojen lisäksi myös suoraan verkosta eri järjestöjen, hankkeiden ja muiden tahojen sivustoilta. Julkaisuja löytää usein Googlen kautta hakemalla. Koska melko tuoreitakin julkaisuja myös häviää verkosta verkkosivu-uudistusten ja hankkeiden päättymisen myötä, kannattaa aina hakea myös kirjastojen hakuliittymien kautta. 

Theseukseen on koottu opinnäytetöiden lisäksi ammattikorkeakoulujen kustantamia ja ammattikorkeakoulujen henkilökunnan kirjoittamia julkaisuja. 

Medialähteet

Jos haluat kartoittaa, mitä media on kirjoittanut jostakin aiheesta kannattaa ensin tarkistaa kyseisen median verkkosivuilta löytyykö sieltä arkistohakua.

Googlen tietylle sivulle kohdistuva haku on myös hyvä keino löytää uutismateriaalia. Kirjoita Googlen hakukenttään hakusana ja site:sivuston nimi (ilman välilyöntiä) - esimerkiksi nuorisotyö site:yle.fi tai nuorisotyö site:hs.fi ja saat hakutuloksia vain tältä sivustolta. 

Joidenkin medioiden kohdalla vanhoihin lehtiartikkeleihin käsiksi pääseminen vaatii kirjautumista. Humakilla ei ole lisenssiä minkään uutistoimijan arkistopalveluun, mutta Ylen uutiset ovat vapaasti luettavissa ja Helsingin Sanomien vanhempiinkin uutisiin pääsee joskus käsiksi Helsingin Sanomien Päivän lehden tunnuksilla kunhan tietää uutisen verkko-osoitteen. Haastavissa tapauksissa voit kysyä apua kirjastosta!